Lichtplaten voorboren?

Als u enkelwandige lichtplaten wilt monteren, dient u op verschillende dingen te letten. Vaak wordt gevraagd, hoe groot het boorgat moet zijn bij het voorboren van de platen.

Dit is afhankelijk van het materiaal: wij onderscheiden hier tussen PVC en Polycarbonaat enerzijds en acrylaat anderzijds:

vlf-lichtplatten-stufenbohrer.jpgPVC / Polycarbonaat:

– Bij platen tot een lengte van 3m moeten alle boorgaten een diameter hebben die 3 mm groter is dan de diameter van de bevestigingsschroef. Bij langere platen dient het boorgat nog groter te zijn: per meter lichtplaat méér wordt de diameter van het boorgat nog eens 1 mm groter. We adviseren hier bij het voorboren de speciale boortjes voor lichtplaten (kegel-, trappen-, spriraalboortjes) te gebruiken.

Acrylaat:

– Ook bij acrylaat adviseren we de speciale boortjes voor lichtplaten te gebruiken. Het is belangrijk dat het boorgat glad is zodat er geen scheurtjes ontstaan. Bij acrylaat moet de diameter van de boorgaten 5mm groter zijn dan de diameter van de bevestigingsschroef, zodat er genoeg speling is voor de lichtplaten als ze uitzetten. Als u aluminium kalotten gebruikt dient de diameter van het boorgat 14mm te zijn.

Als u bij de montage hier op let, dan heeft u in ieder geval geen problemen met de uitzettende werking van de lichtplaten.