Vrouwen in de bouw

Veel mensen denken dat er nog steeds weinig vrouwen in de bouwsector werkzaam zijn. Maar is dat werkelijk zo?

In werkelijkheid zijn de vrouwen op de bouw inderdaad ondervertegenwoordigd, maar daar zit beweging in. Het aantal vrouwelijke werknemers in de bouw is de laatste jaren toegenomen. Niet alleen meer vrouwen gaan als arbeider aan de slag, maar vooral meer vrouwen zijn als bediende in de bouw actief. De bouwsector is vandaag niet meer te vergelijken met twintig jaar geleden. De bouwsector veranderd op veel fronten zoals bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen, robotisering, duurzaamheid etc. Technologie komt nog meer op de voorgrond en de digitalisering ontwikkelt zich zo snel dat hier de komende jaren nog meer de focus op komt te liggen. Plannen, coördineren en samenwerken zijn kernkwaliteiten die in de bouw van groot belang zijn. Doordat zaken als technisch design, innovatie en creativiteit belangrijker worden en bepaalde werkzaamheden fysiek lichter, wordt de bouwsector ook stelselmatig vrouwvriendelijker. Het komt gelukkig steeds vaker voor dat vrouwen direct op de bouw werkzaam zijn. De meeste vrouwen staan echter hun mannetje in de binnendienst bijvoorbeeld als bouwkundige, ontwikkelaar of adviseur.

In ons bedrijf is de vrouwen quote hoog: maar liefst 70% van de werknemers binnen ons bedrijf zijn vrouwen. Allemaal experten op hun vakgebied en zeer competent. Echter hebben ook wij soms te kampen met vooroordelen. Het komt helaas nog wel eens voor dat de klant aangeeft „Ik geloof niet dat u als vrouw mij verder kan helpen“ of „ik wil graag met een mannelijke adviseur spreken”. Gelukkig kunnen we onze klanten altijd overtuigen en zijn ze aan het eind van het gesprek aangenaam verrast, dat we natuurlijk als vrouw prima kunnen helpen, problemen oplossen en advies over montage kunnen geven.

Dus als de trend aanhoudt zullen in de toekomst gelukkig steeds meer vrouwen in de bouwsector actief zijn. Op de bouw, in backoffice, als bouwkundige, adviseur of waar dan ook: hopelijk wordt het binnenkort normaal dat vrouwen in de bouw als vakkundige door iedereen geaccepteerd worden.

gruppe_seite_klein_weiss