Hoe ontstaat condens?

Condensvorming ontstaat meestal `s avonds als de buitentemperatuur snel daalt. Warme vochtige lucht koelt af en de waterdamp in deze lucht condenseert: kleine druppels water verschijnen op de binnenkant van ramen.

Bij niet-geïsoleerde metalen daken gebeurd hetzelfde: als de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur binnen, worden de metalen dakplaten (bijv. van een garage) kouder. Als de warme lucht binnen in contact komt met deze koude dakplaten, dan koelt de lucht hier af en de luchtvochtigheid stijgt. Als de lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in de lucht condenseren: er ontstaat vocht ofwel condens onder de dakplaten.

Om condensvorming te verhinderen adviseren we het gebruik van de Anti-Drup-viltlaag. Alle metalen dakpan-, golf- en damwandplaten zijn bij ons ook verkrijgbaar met een Anti-Drup-viltlaag aan de onderkant. Bij de damwandplaten heeft u bovendien de keus uit de iets dikkere viltlaag: Sound-Control. De Anti-Drup-viltlaag absorbeert het vocht en het condens valt dus niet in de vorm van druppels naar beneden. De bodem en ook de spullen die in de garage of onder de carport staan blijven droog. Als de temperatuur de volgende dag weer stijgt, dan verdampt het condens en wordt dit bij een goede ventilatie met de opstijgende luchtstroom naar buiten afgevoerd.

staalplaat-monster-viltlaag-anti-drup