Condens in kanaalplaten – wat nu?

acrylaatBij kanaalplaten komt het soms voor dat er condens ontstaat binnen in de kanaaltjes van de lichtplaat waardoor de plaat beslaat. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Graag leggen we uit hoe u het ontstaan van condens kunt verhinderen en hoe u ervan af komt.

Acrylaat en polycarbonaat zijn minimaal gas- en damp doorlatend. Vandaar dat vochtige lucht door het materiaal heen kan dringen wat zich bij dalende temperaturen uit in het beslaan van de platen en condensvorming. Als u echter de lichtplaten volgens de montagehandleiding heeft gemonteerd en rekening heeft gehouden met een hellingshoek van minstens 10°, dan is het probleem snel opgelost.

Door de helling van het dak kan het condens naar beneden richting de goot vloeien en kan aldaar door de gaatjes van het afsluitprofiel ontwijken. Het verschil tussen de afsluitprofielen aan de bovenkant (zonder gaatjes) en aan de onderkant (met gaatjes) vindt u hier: https://hmg-benelux.blog/2018/06/01/afsluitprofielen-bij-kanaalplaten-twee-verschillende-profielen/

Wij raden dus aan: Dicht de kanaalplaten nooit compleet af. Ventilatie moet aan de onderkant mogelijk zijn zodat het condens kan afvloeien en ontwijken!