UV-bestendig en UV-beschermend

Al onze enkelwandige lichtplaten, kanaalplaten en massieve platen zijn UV-bestendig en UV-beschermend. Er is echter een verschil tussen de term UV-bestendig en UV-beschermend. 

De UV-bescherming zorgt ervoor, dat de UV-stralen (ultraviolette stralen) van de zon worden tegen gehouden en niet of enkel minimaal door een product kunnen schijnen of dringen. UV-stralen zijn voor mensen onzichtbare electro-magnetische stralen van de zon die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Als een bepaald materiaal UV-bestendig is, zegt dit iets over hoe het materiaal reageert onder de invloed van deze UV-stralen: het materiaal kan bijvoorbeeld van kleur veranderen en geel worden. Als een lichtplaat UV-bestendig is, verandert het niet onder de invloed van UV-stralen.

De materialen pvc en acrylaat zijn bijvoorbeeld van nature al geheel UV-bestendig. Polycarbonaat moet men daarentegen tijdens de productie eerst behandelen: er wordt een UV-beschermlaagje bovenop de plaat gemaakt. Vandaar dat polycarbonaat lichtplaten meestal maar van één kant (de bovenkant) tegen UV-stralen zijn beschermd. Er zijn echter ook polycarbonaat lichtplaten die van beiden kanten (boven en onder) met een beschermlaag worden geproduceerd, zodat deze ook als verticale wand gebruikt kunnen worden.

Lichtplaten_Referentie_74_HMG.JPG