Lichtplaten: Afstandhouders of kalotten?

Vaak wordt ons gevraagd of het veel uitmaakt hoe de enkelwandige lichtplaten worden bevestigd: met afstandhouders of met kalotten? Graag leggen we dat hier even uit.

Kalotten zorgen ervoor, dat de schroeven niet te vast in de plaat worden geschroefd, zodat het profiel niet in kan deuken of zelfs scheurt. Dat is vooral belangrijk bij het materiaal acrylaat. Vandaar dat wij adviseren de acrylaat lichtplaten altijd met kalotten in plaats van afstandhouders te monteren.

Kalotten zorgen er bovendien voor dat het boorgat goed wordt afgedicht. Dat is echter bij platen van PVC en polycarbonaat niet nodig, omdat bij deze materialen speciale schroeven worden gebruikt die een EPDM-dichtring hebben. Deze dichtring sluit het boorgat goed af.  Hier kunt u dus afstandhouders gebruiken die ervoor zorgen dat de juiste afstand tussen de plaat en de onderconstructie wordt aangehouden.

Ons advies: gebruik afstandhouders voor lichtplaten van PVC en polycarbonaat, en gebruik kalotten voor acrylaat lichtplaten. Let op! Er zijn uitzonderingen: bij de industrielichtplaten van PVC en bij de polycarbonaat lichtplaten met honingraatstructuur worden kalotten in plaats van afstandhouders gebruikt!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.